Streszczenie:
Tematem niniejszej pracy są rozważania nad problemem szkodliwości niektórych artykułów spożywczych będących przedmiotem najbardziej popularnych reklam. Praca ma tytuł: „Wpływ percepcji reklam na zdrowie człowieka”. W dzisiejszych czasach przy wszechobecnych mediach przeciętny konsument staje się marionetką w rękach twórców reklam bezwzględnie realizujących interesy zleceniodawców. Jedynym celem jest nastawienie na sprzedaż, bez względu na wartość i jakość towaru.
We wstępie został przedstawiony króciutki rys historyczny rozwoju reklamy.
Część pierwsza pracy zawiera opis chwytów reklamowych i marketingowych stosowanych w reklamie, a opierających się na podstawowych jakościach psychologii człowieka. Staram się odpowiedzieć na pytanie: kim są styliści artykułów spożywczych i jaka jest ich rola w reklamowaniu niektórych produktów. Opisuję jak działa odwoływanie się do podświadomości (doktryna Freuda), jakie techniki manipulowania stosują twórcy reklam papierosów i alkoholu. Podaję przykłady tego, jakie sztuczki psychologiczne stosują znane na całym świecie marki produkujące legalne używki.
W części drugiej poruszam kwestię wpływu reklamy na dzieci. Lepsze rezultaty osiąga się kierując reklamę do określonych grup odbiorców, w tym do konkretnych grup wiekowych. Dlatego też producenci artykułów spożywczych dla dzieci przeprowadzają kampanie reklamowe w szkołach angażując przy tym cały system edukacyjny, np.: lansując jakoby zdrowe sposoby odżywiania. Czynią to wszystko w otoczce popularnych wśród dzieci postaci z kreskówek, odwołując się do różnorodnych elementów ze świata dziecięcego i młodzieżowego Jak wykazują badania większość reklamowanych produktów spożywczych dla dzieci ma negatywny wpływ na ich zdrowie, szkodzi też rodzicom.
W części końcowej pracy dzielę się moim osobistym doświadczeniem w radzeniu sobie z reklamowymi manipulacjami.