Repozytorium PJATK

System Obsługi Lokali Gastronomicznych

Repozytorium Centrum Otwartej Nauki

Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.author Manssour, Katarzyna
dc.date.accessioned 2023-01-31T14:02:35Z
dc.date.available 2023-01-31T14:02:35Z
dc.date.issued 2023-01-31
dc.identifier.issn 2022/I/G/11
dc.identifier.uri https://repin.pjwstk.edu.pl/xmlui/handle/186319/2352
dc.description.abstract Aplikacja powstała z myślą o obsłudze klientów restauracji i lokali gastronomicznych bez udziału kelnera, za pośrednictwem tabletu znajdującego się na stoliku. Pomysł powstał ze względu na trudną sytuację związaną z pandemią koronawirusa w Polsce i na świecie, która w szczególnym stopniu odbiła się na sektorze gastronomicznym. Aplikacja umożliwi składanie zamówienia w restauracji przy pomocy tabletu umieszczonego na stoliku, bez konieczności kontaktu z kelnerem czy obsługą lokalu. Zaletą korzystania z aplikacji jest przede wszystkim bezpieczeństwo zarówno klientów jak i obsługi, ale także szybkość składania zamówień. Rozwiązanie zmniejsza ryzyko popełnienia błędu przy zapisie składanego zamówienia, jak ma to miejsce w przypadku, gdy zamówienie odbiera kelner. Z drugiej strony aplikacja pozwoli na szybkie i łatwe odebranie zamówienia przez obsługę lokalu bezpośrednio w kuchni, natychmiast po jego wysłaniu przez klienta. W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości klient będzie miał możliwość wezwania kelnera klikając w odpowiedni przycisk znajdujący się w lewym górnym rogu aplikacji. Praca jest podzielona na cztery rozdziały. W pierwszym skupiam się na koncepcji rozwiązania oraz funkcjonalności systemu. Opisuję tu po krótce działanie aplikacji oraz prezentuję ekrany, przez które będzie przechodził użytkownik w poszczególnych krokach. Są tu też przedstawione inne rozwiązania dostępne na rynku wraz z omówieniem zalet i wad. Drugi rozdział dotyczy wyboru rozwiązań technologicznych. Jest bardziej teoretyczny i opisuje w nim narzędzia, których użyłam przy implementacji back-endu i front-endu systemu. Wyjaśniam główne zalety przyjętych rozwiązań oraz podstawowe definicje. Rozdział trzeci opisuje architekturę systemu. Prezentuję tu analizę biznesową, oraz schematy i diagramy takie jak diagram klas, aktywności, interakcji oraz sekwencji. Ostatni rozdział to zagadnienia implementacyjne. Znajdują się w nim fragmenty kodu aplikacji, wraz z objaśnieniem czego dotyczą i jaka technologia została użyta. Rozdział jest podzielony na dwie części. W pierwszej skupiam się na back-endzie, w drugiej opisuje front-end. pl_PL
dc.language.iso other pl_PL
dc.relation.ispartofseries ;Nr 6496
dc.subject Informatyka pl_PL
dc.subject System pl_PL
dc.subject Lokal Gastronomiczny pl_PL
dc.title System Obsługi Lokali Gastronomicznych pl_PL
dc.type Thesis pl_PL


Pliki tej pozycji

Plik Rozmiar Format Przeglądanie

Nie ma plików powiązanych z tą pozycją.

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Szukaj


Szukanie zaawansowane

Przeglądaj

Moje konto