Repozytorium PJATK

„Bazary Warszawskie”

Repozytorium Centrum Otwartej Nauki

Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.author Prusik, Piotr Aleksander
dc.date.accessioned 2022-11-02T11:55:02Z
dc.date.available 2022-11-02T11:55:02Z
dc.date.issued 2022-11-02
dc.identifier.issn 2019/LIC/WIZ/48
dc.identifier.uri https://repin.pjwstk.edu.pl/xmlui/handle/186319/1963
dc.description.abstract Podsumowując te przemyślenia można śmiało powiedzieć, że bazary miały największe znaczenie kulturowe, socjologiczne ale i ekonomiczne w czasach PRL-u, kiedy idealnie rozwinięty na nich czarny rynek dostarczał społeczeństwu to, do czego dostęp ograniczało Państwo. Głównie chodziło o przemysł tekstylny, o modę, za którą nasza rodzima produkcja wtedy nie nadążała. Gdyby nie bazary, które wówczas były wręcz centrami mody zachodniej, nasi rodzice nie mieliby dostępu do jeansów ani modnych sukienek. Podobnie było z produktami mięsnymi, kiedy były dostępne w mocno ograniczonych ilościach, więcej można było kupić tylko na targowisku od kobiet, które przywoziły mięso ze wsi. Po upadku PRL-u bazary nie miały już tak dużego znaczenia. Ludzie zaczęli robić zakupy w coraz to częściej powstających supermarketach, chcieli wszystkiego co zachodnie aby odciąć się choć trochę od szarej komunistycznej przeszłości. Bazarki na pewien czas zostały zapomniane przez młodych ludzi, którzy zostali wychowani, że zakupy robi się w supermarkecie w wielkim centrum handlowym. Nie zostały zupełnie zapomniane i zlikwidowane chyba tylko dzięki starszym paniom, dla których zakupy na targowisku to codzienność i nieodzowny element każdego tygodnia. Myślę, że przyczynili się też do tego sprzedawcy, którzy nie chcieli opuszczać swoich stoisk i cierpliwie czekali, aż większe rzesze klientów powrócą. I tak się też stało, przyszła moda na jedzenie ekologicznie, lokalne produkty, na dbanie o środowisko i naturę. A wraz z tą modą młodzi ludzie powrócili na bazarki w poszukiwaniu prawdziwych warzyw bez oprysków i mięsa nienaszpikowanego antybiotykami i solanką albo jajek od kur, które nie żyły stłoczone w wielkich ciasnych kurnikach tylko biegały po podwórku u pani, od której właśnie je kupujemy. Świadomość konsumentów się poprawiła i wolą mieć wybór co do jakości jedzenia. Na targowiskach mają większą pewność, że cena przekłada się na jakość produktu. Również wprowadzenie mody na Slow Food miało swój udział w odkryciu na nowo bazarów, szefowie kuchni wielu restauracji wyższej rangi zaopatrują się na lokalnych targowiskach lub u lokalnych rolników i mówią otwarcie o tym, że ich produkty od producenta aż do kuchni nie były transportowane więcej niż 50 kilometrów. Jest to ważne nie tylko dla lokalnego rolnictwa i gospodarki ale też dla środowiska ponieważ przez te 50 kilometrów zostało mniej zanieczyszczone spalinami niż gdyby trzeba było sprowadzać te produkty z Hiszpanii i byłyby transportowane TIR’ami. Dlatego powinniśmy kupować żywność lokalnie, mieć większą świadomość, że robiąc to nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale też mniej zanieczyszczamy środowisko, a lokalna gospodarka i mali producenci mają szanse na rozwój. Bazary warszawskie powinny zostać choć trochę odnowione, aby nie odstraszać swoim obskurnym wyglądem nowego pokolenia konsumentów, które też chce świadomie robić zakupy ale te nieestetyczne, pordzewiałe i obdrapane budy po prostu je zniechęcają. pl_PL
dc.language.iso other pl_PL
dc.relation.ispartofseries ;5291
dc.subject Wizualizacja pl_PL
dc.title „Bazary Warszawskie” pl_PL
dc.type Thesis pl_PL


Pliki tej pozycji

Plik Rozmiar Format Przeglądanie

Nie ma plików powiązanych z tą pozycją.

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Szukaj


Szukanie zaawansowane

Przeglądaj

Moje konto