Repozytorium PJATK

Kultura kulinarna Japonii

Repozytorium Centrum Otwartej Nauki

Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.author Blasiak, Mateusz
dc.date.accessioned 2022-10-27T08:48:43Z
dc.date.available 2022-10-27T08:48:43Z
dc.date.issued 2022-10-27
dc.identifier.issn 2022/LIC/KJ/5
dc.identifier.uri https://repin.pjwstk.edu.pl/xmlui/handle/186319/1860
dc.description.abstract Niniejsza praca opisuję na podstawie własnych doświadczeń, oraz dostępnej literatury proces kształtowania się kultury kulinarnej na terenie Japonii, zahaczając o najważniejsze wątki tego procesu. Począwszy od ewolucji zwyczajów, powszechności spożywanych posiłków, czy zakazów i nakazów towarzyszących Japończykom na przestrzeni wieków, po asymilację zewnętrznych wpływów. Poruszane są również kwestie głównych popkultury, jako głównej gałęzi służących Japonii w celu promocji własnego materialnego, oraz niematerialnego dorobku społeczeństwa, którą przesiąknięte są również zwyczaje kulinarne, oraz cechy charakterystyczne dla tej kuchni. Praca omawia także współczesność, oraz panujące zwyczaje – z czym obecnie mamy do czynienia podczas obcowania z japońską kuchnią. pl_PL
dc.language.iso other pl_PL
dc.relation.ispartofseries ;6827
dc.subject Kuchnia Japonii pl_PL
dc.subject japońskie jedzenie pl_PL
dc.subject ramen pl_PL
dc.subject sushi pl_PL
dc.subject ryż pl_PL
dc.subject pałeczki pl_PL
dc.subject azjatycka kuchnia pl_PL
dc.title Kultura kulinarna Japonii pl_PL
dc.type Thesis pl_PL


Pliki tej pozycji

Plik Rozmiar Format Przeglądanie

Nie ma plików powiązanych z tą pozycją.

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Szukaj


Szukanie zaawansowane

Przeglądaj

Moje konto