dc.contributor.author |
Malkova, Adeloida-Mariya |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-23T09:44:23Z |
|
dc.date.available |
2021-09-23T09:44:23Z |
|
dc.date.issued |
2021-09-23 |
|
dc.identifier.issn |
2019/LIC/KJ/5 |
|
dc.identifier.uri |
https://repin.pjwstk.edu.pl/xmlui/handle/186319/1421 |
|
dc.description.abstract |
Niniejsza praca dotyczy sposobów, w które przemysł restauracji etnicznych wpływa na heterogeniczność i postrzeganie kuchni japońskiej w wieku globalizacji. W oparciu na to podejście wyjaśniona zostaje rola kuchni etnicznej japońskiej w kształtowaniu się tożsamości narodowej, oraz rola globalizacji w rozprzestrzenianiu się lub zniekształceniu tradycji. W tejże pracy opisane zostały sposoby inkulturacji i dopasowania potraw japońskich do kultury zachodniej. Zawiera praca również szczegółowe omówienie kontrowersji związanych z wyżej wspomnianymi zjawiskami oraz ich możliwe rozwiązania. |
pl_PL |
dc.language.iso |
other |
pl_PL |
dc.relation.ispartofseries |
;Nr 5137 |
|
dc.subject |
Globalizacja |
pl_PL |
dc.subject |
Kultura Japonii |
pl_PL |
dc.subject |
Kuchnia japońska |
pl_PL |
dc.subject |
Restauracje etniczne |
pl_PL |
dc.subject |
Zapożyczenie kulturowe |
pl_PL |
dc.subject |
Orientalizm |
pl_PL |
dc.subject |
Tradycje |
pl_PL |
dc.subject |
Nihonjinron |
pl_PL |
dc.title |
Elementy kuchni japońskiej w globalnej kulturze żywienia na przykładzie wybranych restauracji sieciowych na Ukrainie, w Polsce i USA |
pl_PL |
dc.type |
Thesis |
pl_PL |