Repozytorium PJATK

Elementy kuchni japońskiej w globalnej kulturze żywienia na przykładzie wybranych restauracji sieciowych na Ukrainie, w Polsce i USA

Repozytorium Centrum Otwartej Nauki

Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.author Malkova, Adeloida-Mariya
dc.date.accessioned 2021-09-23T09:44:23Z
dc.date.available 2021-09-23T09:44:23Z
dc.date.issued 2021-09-23
dc.identifier.issn 2019/LIC/KJ/5
dc.identifier.uri https://repin.pjwstk.edu.pl/xmlui/handle/186319/1421
dc.description.abstract Niniejsza praca dotyczy sposobów, w które przemysł restauracji etnicznych wpływa na heterogeniczność i postrzeganie kuchni japońskiej w wieku globalizacji. W oparciu na to podejście wyjaśniona zostaje rola kuchni etnicznej japońskiej w kształtowaniu się tożsamości narodowej, oraz rola globalizacji w rozprzestrzenianiu się lub zniekształceniu tradycji. W tejże pracy opisane zostały sposoby inkulturacji i dopasowania potraw japońskich do kultury zachodniej. Zawiera praca również szczegółowe omówienie kontrowersji związanych z wyżej wspomnianymi zjawiskami oraz ich możliwe rozwiązania. pl_PL
dc.language.iso other pl_PL
dc.relation.ispartofseries ;Nr 5137
dc.subject Globalizacja pl_PL
dc.subject Kultura Japonii pl_PL
dc.subject Kuchnia japońska pl_PL
dc.subject Restauracje etniczne pl_PL
dc.subject Zapożyczenie kulturowe pl_PL
dc.subject Orientalizm pl_PL
dc.subject Tradycje pl_PL
dc.subject Nihonjinron pl_PL
dc.title Elementy kuchni japońskiej w globalnej kulturze żywienia na przykładzie wybranych restauracji sieciowych na Ukrainie, w Polsce i USA pl_PL
dc.type Thesis pl_PL


Pliki tej pozycji

Plik Rozmiar Format Przeglądanie

Nie ma plików powiązanych z tą pozycją.

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Szukaj


Szukanie zaawansowane

Przeglądaj

Moje konto