Repozytorium PJATK

Projekt wnętrza restauracji Zakątek w Płońsku

Repozytorium Centrum Otwartej Nauki

Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.author Leszczyńska, Aleksandra
dc.date.accessioned 2021-09-21T07:26:33Z
dc.date.available 2021-09-21T07:26:33Z
dc.date.issued 2021-09-21
dc.identifier.issn 2019/LIC/PWN/8
dc.identifier.uri https://repin.pjwstk.edu.pl/xmlui/handle/186319/1303
dc.description.abstract Tematem mojej pracy licencjackiej jest projekt wnętrza restauracji Zakątek w Płońsku przy ulicy 19 Stycznia. Jest to restauracja ze zdrową i świeżą żywnością. Restauracja działa według ruchu slowfood dzięki czemu w karcie dań widnieją pozycje z wykorzystaniem produktów od lokalnych rolników i hodowców. Dobre, czyste i uczciwe/sprawiedliwe jedznie powinno być dostępne dla wszystkich. Na początu pracy opisałam genezę ruchu i przedstawiłam ważną postać jaką jest Carlo Petrini. Slowfood nie ogranicza się jedynie do jakości produktów spożywanych, ale także wiąże się z całą celebracją posiłku. Jedzenie trzeba traktować z szacunkiem i ze smakiem. Każdy kraj i region posiada swoją tradycję, historię i różnorodność, to właśnie ta cecha sprawia, że jesteśmy ciekawi świata. Dzięki różnorodności powracamy do miejsc, żeby spróbować jedynej w swoim rodzaju potrawy, zobaczyć jedyny w swoim rodzaju zabytek czy widok, którego nie podrobisz. W drugim roździale opisu pracy skupiamy się na samym obekcie, jego lokalizacji i historii. Przedstawiony jest stan istniejący wnętrza, ale też ogrodu, który jest tematem mojego aneksu. Motywem przewodnim lokalu jest ucieczka od głośnego i pełnego metalu życia w mieście, moment wyciszenia i pojednania się z naturą. Cała praca posiada tabele materiałów wykorzystanych we wnętrzu, elementów stałych i ruchomych, kolorystykę, wypis obrazów użytych w galerii znajdującą się w piwnicy oraz wypis warzyw, owoców i ziół użytych w ogrodzie. W trzecim roździale opisany jest bar, który posiada nietypową fakturę od strony klienta. Front baru wyłożony jest heksagonowymi płytkami drewnianymi, na których widać dokładnie słoje drzew. Roździał czwarty poświecony jest na ogród. Oprócz ogrodu podzielonego na segmenty (inspirowanych klasztornymi ogrodami użytkowymi), w których rosną warzywa, postawiona jest szklarnia. Dzięki ogrodu zimowego klienci mogą cieszyć się pięknem ogrodu przez cały rok. pl_PL
dc.language.iso other pl_PL
dc.relation.ispartofseries ;Nr 5136
dc.subject slowfood pl_PL
dc.subject zdrowa żywność pl_PL
dc.subject gastronomia pl_PL
dc.subject eko pl_PL
dc.title Projekt wnętrza restauracji Zakątek w Płońsku pl_PL
dc.title.alternative Projekt ogrodu warzywnego przy restauracji Zakątek w Płońsku pl_PL
dc.type Thesis pl_PL


Pliki tej pozycji

Plik Rozmiar Format Przeglądanie

Nie ma plików powiązanych z tą pozycją.

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Szukaj


Szukanie zaawansowane

Przeglądaj

Moje konto