dc.description.abstract |
Tematem mojej pracy licencjackiej jest projekt wnętrza restauracji Zakątek w Płońsku przy ulicy 19
Stycznia. Jest to restauracja ze zdrową i świeżą żywnością. Restauracja działa według ruchu
slowfood dzięki czemu w karcie dań widnieją pozycje z wykorzystaniem produktów od lokalnych
rolników i hodowców. Dobre, czyste i uczciwe/sprawiedliwe jedznie powinno być dostępne dla
wszystkich.
Na początu pracy opisałam genezę ruchu i przedstawiłam ważną postać jaką jest Carlo Petrini.
Slowfood nie ogranicza się jedynie do jakości produktów spożywanych, ale także wiąże się z całą
celebracją posiłku. Jedzenie trzeba traktować z szacunkiem i ze smakiem. Każdy kraj i region
posiada swoją tradycję, historię i różnorodność, to właśnie ta cecha sprawia, że jesteśmy ciekawi
świata. Dzięki różnorodności powracamy do miejsc, żeby spróbować jedynej w swoim rodzaju
potrawy, zobaczyć jedyny w swoim rodzaju zabytek czy widok, którego nie podrobisz.
W drugim roździale opisu pracy skupiamy się na samym obekcie, jego lokalizacji i historii.
Przedstawiony jest stan istniejący wnętrza, ale też ogrodu, który jest tematem mojego aneksu.
Motywem przewodnim lokalu jest ucieczka od głośnego i pełnego metalu życia w mieście, moment
wyciszenia i pojednania się z naturą.
Cała praca posiada tabele materiałów wykorzystanych we wnętrzu, elementów stałych i ruchomych,
kolorystykę, wypis obrazów użytych w galerii znajdującą się w piwnicy oraz wypis warzyw,
owoców i ziół użytych w ogrodzie.
W trzecim roździale opisany jest bar, który posiada nietypową fakturę od strony klienta. Front baru
wyłożony jest heksagonowymi płytkami drewnianymi, na których widać dokładnie słoje drzew.
Roździał czwarty poświecony jest na ogród. Oprócz ogrodu podzielonego na segmenty
(inspirowanych klasztornymi ogrodami użytkowymi), w których rosną warzywa, postawiona jest
szklarnia. Dzięki ogrodu zimowego klienci mogą cieszyć się pięknem ogrodu przez cały rok. |
pl_PL |