Repozytorium PJATK

Projekt kawiarni przy ulicy Kruczej 47

Repozytorium Centrum Otwartej Nauki

Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.author Kozłowski, Łukasz
dc.date.accessioned 2021-09-18T06:44:41Z
dc.date.available 2021-09-18T06:44:41Z
dc.date.issued 2021-09-18
dc.identifier.issn 2018/LIC/PWN/2
dc.identifier.uri https://repin.pjwstk.edu.pl/xmlui/handle/186319/1283
dc.description.abstract Tematem mojej pracy jest projekt lokalu o charakterze kawiarni, specjalizującego się w podawaniu wysokogatunkowych, luksusowych kaw certyfikowanych jako Specialty Caffee. W obecnych czasach większość producentów, (dotyczy to prawie każdej branży, a szczególnie spożywczej), działających na masową skalę produkcji, zazwyczaj obniża jakość swoich produktów lub używa różnych trików marketingowych. Dzieję się tak również w przypadku kawy. Co wiąże się z brakiem dostawców produktów o wysokiej jakości. Kolejnym ważnym aspektem, który chciałbym poruszyć jest mnogość sieciowych lokali działających na terenie całego kraju, które wszyscy znamy i potrafilibyśmy policzyć na palcach jednej dłoni. Monopolizują one kawowy rynek. Obniża to rangę kawy, która kiedyś była produktem luksusowym do rangi popularnego, bardzo przyziemnego napoju. „Teraz już nie umieją gotować dobrej kawy. Nie wiedzą już teraz wielu sekretów do tego potrzebnych. Bo to trzeba koniecznie jeleniego rogu do klarowania kawy; do śmietanki nie zaszkodzi trochę migdałów dla zapachu i pozłoty kożuszka. Cykorii broń Boże, więcej jak czwarta część” Celem mojego projektu jest wykreowanie lokalu, który odbiegałby od powszechnie, znanych nam miejsc, jakości serwowanej kawy oraz ujednoliconym stylistycznie wnętrzem. W swoim projekcie chciałem stworzyć wielofunkcyjny lokal, który oferowałby możliwość spożywania bardzo wysokiej jakości, naturalnej kawy, a także usługę sprzedaży jej w postaci świeżych wypalonych ziaren. Stylistyką wnętrz nawiązałem do początków przybycia tego napoju do Europy, kiedy to spożywanie kawy wiązało się tylko z wyjątkowymi okazjami, gdyż uchodziła ona za rarytas dla arystokracji. Połączenie złota, bieli i czerni kojarzy się z luksusem, tak jak niegdyś czarny napój. Wykorzystanie naturalnego materiału jakim jest użylony kamień podkreśla ekskluzywność kawiarni by jak najlepiej odzwierciedlała charakter XVIII wiecznych pijalni. pl_PL
dc.language.iso other pl_PL
dc.relation.ispartofseries ;Nr 4556
dc.title Projekt kawiarni przy ulicy Kruczej 47 pl_PL
dc.title.alternative Identyfikacja wizualna pl_PL
dc.type Thesis pl_PL


Pliki tej pozycji

Plik Rozmiar Format Przeglądanie

Nie ma plików powiązanych z tą pozycją.

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Szukaj


Szukanie zaawansowane

Przeglądaj

Moje konto